1. Ekonomi

Geçtiğimiz Hafta Ekonomi Gündeminde Öne Çıkanlar: Türkiye'nin Büyümesi, PMI Artışı ve Piyasa Dalgalanmaları

Geçtiğimiz Hafta Ekonomi Gündeminde Öne Çıkanlar: Türkiye'nin Büyümesi, PMI Artışı ve Piyasa Dalgalanmaları

Geçen hafta küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon üzerinde gözünü diktiği verilerin beklentilere uygun gelmesiyle hareketlendi. Türkiye'de ise iç tüketim tarafından desteklenen ve tahminleri aşan yıllık ekonomik büyüme oranı öne çıktı.

 

  • Türkiye'nin 2023 Büyüme Performansı: %4,5 Artış Türkiye'nin ekonomisi, 2023 yılında %4,5'lik bir artış gösterdi. Yılın son çeyreğinde, para politikasında gerçekleşen sıkılaştırmalara rağmen, iç tüketim canlılığını koruyarak ekonomik büyümeyi beklentilerin üzerine taşıdı.

 

  • İSO'nun İmalat Endeksi Şubat'ta Yükselişe Geçti Sanayi üretimindeki canlılık, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile teyit edildi. Ocak ayında 49,2 olan endeks, Şubat'ta 50,2'ye yükselerek genişleme sinyali verdi.

 

  • TCMB'den Enflasyon Uyarısı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyonda görülebilecek belirgin ve sürekli bir bozulma durumunda para politikasını sıkılaştıracağını belirtti.

 

  • ABD'de Önemli Enflasyon Göstergesi İstikrarını Korudu ABD'de, Fed'in enflasyon ölçümünde önem verdiği çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi, beklenen seviyede gerçekleşti ancak son bir yılın en büyük yükselişini kaydetti.

 

  • Nvidia'nın Piyasa Değeri Zirveye Ulaştı Nvidia, yapay zeka çiplerine olan talebin artmasıyla piyasa değerinde büyük bir atılım yaparak 2,056 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Suudi Arabistan'ın dev enerji şirketi Saudi Aramco'yu geride bıraktı ve dünyanın en değerli üçüncü şirketi oldu.

 

  • Euro Bölgesi Enflasyonu Beklentilerin Biraz Üzerinde Euro Bölgesi'nde Şubat ayı enflasyon verileri yıllık %2,6 ile beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti; öngörülen %2,5'lik artışın biraz üzerinde bir seviyede.

 

  • Bitcoin'de Tarihi Yükseliş Kripto para birimi Bitcoin, Kasım 2021'den beri ilk kez 62 bin dolarlık psikolojik sınırı aşarak yıl içinde %45'ten fazla değer kazandı ve yeni bir ralliye işaret etti.

 

13510