1. Genel

Dünyanın En Büyük 6 Uzay Ajansının 2017 Bütçesi

Dünyanın En Büyük 6 Uzay Ajansının 2017 Bütçesi

Dünyanın En Büyük 6 Uzay Ajansının 2017 Bütçesi

Uzay ajansları, her geçen yıl uzay çalışmalarına daha fazla ağırlık veriyor.  Şu anda NASA’ya sağlanan ödenekler dünyadaki en büyük uzay ajansı bütçesini oluşturuyor. ABD’nin uzay ajansına sağlanan bütçe, ESA, Rocosmos, CNSA, ISRO ve JAXA bütçelerinin toplamından bile fazla.
İlgili uzay ajanslarının paylaştıkları bilgilere göre dünyanın en büyük uzay ajanslarının 2017 senesi boyunca çalışmalarında kullanmak üzere sahip oldukları bütçeler:

NASA, ABD – 19 milyar dolar

NASA
1958 senesinde kurulan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), ABD’nin uzay programı çalışmalarından sorumlu ve bağımsız bir kurum olarak faaliyetlerini sürdürüyor. 19 milyar dolar ödenekle uzay ajansları arasında en yüksek bütçe NASA’ya ait.

ESA, Avrupa Birliği – 6.1 milyar dolar

ESA
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 1975 senesinde uzayın keşfi amacıyla kuruldu. Yaklaşık 1900 çalışanı olan uzay ajansının merkezi Fransa’nın başkenti Paris’te bulunuyor. 2017’de uzay çalışmaları için sahip olduğu bütçe 6.1 milyar dolar.

Roscosmos, Rusya – 2.5 milyar dolar

Roscosmos Rusya’nın uzay bilimi programları ve genel havacılık araştırmalarından sorumlu devlet kurumu Devlet Uzay Etkinlikleri Kuruluşu (Roscosmos) 2.5 milyar dolarlık bir bütçeye sahip.

CNSA, Çin – 2 milyar dolar

CNSA
Çin Ulusal Uzay İdaresi  (CNSA), ülkenin uzay faaliyetlerinin planlanması ve gerçekleştirilmesinden sorumlu bir kurum. Merkezi Pekin’de bulunan uzay ajansının bütçesi 2 milyar dolar.

ISRO, Hindistan – 1.4 milyar dolar

ISRO Hindistan’ın uzay ajansı ISRO, ulusal kalkınma için uzay teknolojisini geliştirmeye çalışırken, yeni gezegenler de keşfetmeye odaklanıyor. 2017 bütçesi 1.4 milyar dolar.

JAXA, Japonya – 1.4 milyar dolar

JAXA 2003 yılında Japonya’da kurulan Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), uydu, asteroid araştırması ve olası insanlı keşifler üzerine çalışmalar gerçekleştiriyor. JAXA’nın 2017 bütçesi 1.4 milyar dolar olarak açıklanmıştı.
9963