1. İş Dünyası

Selçuk Bayraktar, 2023 Yılında Vergi Listesinde Liderliği Aldı!

Selçuk Bayraktar, 2023 Yılında Vergi Listesinde Liderliği Aldı!

2023 yılına ait, Türkiye genelinde en fazla vergi beyan eden 100 kişi ve şirketin isimleri resmen duyuruldu. Türkiye'nin 2023 yılı gelir vergisi şampiyonu, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar oldu. Onu, Haluk Bayraktar ve Mustafa Rahmi Koç takip etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergilerini düzenli ve doğru şekilde ödeyen tüm vergi mükelleflerine minnettarlığını belirtti.


Vergi Beyanları ve Kralları


Gelir İdaresi Başkanlığı, 2023 vergilendirme dönemine ilişkin olarak yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannamelerini değerlendirdi ve en fazla vergi beyan eden 100 mükellefe dair listeyi açıkladı.


En Fazla Gelir Vergisi Ödeyenler


Selçuk Bayraktar: 2023 yılında 1 milyar 952 milyon 680 bin 474,13 lira vergi tahakkuk etti.

Haluk Bayraktar: 1 milyar 683 milyon 198 bin 305,27 lira vergi ile ikinci sıraya oturdu.

Mustafa Rahmi Koç: 480 milyon 80 bin 162,58 lira vergi tahakkuk ederek üçüncü oldu.


Vergide Dev İsimler


En fazla vergi ödeyenler listesinde Selçuk ve Haluk Bayraktar dikkat çekerken, Koç ailesinden Mustafa Rahmi Koç ve İpek Kıraç da yer aldı. 2021'den bu yana, Bayraktar kardeşlerin ödediği vergi miktarında yaklaşık 12 kat artış olduğu görüldü. Baykar, savunma ve havacılık sektörünün öncülerinden biri olarak 2022'de 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve en çok ihracat yapan ilk 10 firma arasında yerini aldı.


Kurumlar Vergisi Şampiyonları


İlk Üç Sıra


Ziraat Bankası: 22 milyar 747 milyon 942 bin 797,03 lira vergi tahakkuk ederek birinci sırada yer aldı.

Garanti Bankası: 21 milyar 870 milyon 755 bin 781,65 lira vergi ile ikinci sırada yer aldı.

Akbank: 12 milyar 564 milyon 982 bin 344,83 lira vergi ödeyerek üçüncü sıraya yerleşti.


Listenin 4, 6, 8, 9 ve 10'uncu sıralarındaki mükellefler isimlerinin açıklanmasını istemezken, 5'inci sırada İpek Kıraç, 7'inci sırada ise Mehmet Ömer Koç yer aldı.


En Merak Edilen Sorular


Selçuk Bayraktar'ın ödediği vergiler ne kadar?


Selçuk Bayraktar, 2023 yılında tam olarak 1 milyar 952 milyon 680 bin 474,13 lira vergi ödedi. Bu rakam onun Türkiye genelinde en yüksek vergi ödeyen mükellef olmasını sağladı. Bayraktar, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı olarak savunma ve havacılık sektöründeki lider pozisyonuyla bu devasa vergi miktarını beyan etti. Baykar, özellikle 2022 yılında 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek bu sektörde önemli ölçüde katkı sağladı ve en çok ihracat yapan ilk 10 firma arasında yer aldı.


Ziraat Bankası'nın ödediği kurumlar vergisi miktarı nedir?


Ziraat Bankası, 2023 yılında tam olarak 22 milyar 747 milyon 942 bin 797,03 lira vergi ödedi. Bu vergi miktarı, Ziraat Bankası'nı kurumlar vergisi sıralamasında birinciliğe taşıdı. Ziraat Bankası, Türkiye'nin en büyük bankalarından biri olarak, geniş müşteri portföyü ve finansal faaliyetleriyle dikkat çekmektedir. Verilen bu yüksek vergi miktarı, bankanın ekonomi üzerindeki etkin rolünü ve güçlü finansal performansını bir kez daha göstermektedir. Finans sektörü, bu tür yüksek vergi ödemeleri ile ekonomiye büyük katkı sağlamaktadır.             

 

 

Selçuk Bayraktar Kimdir?



 

Türkiye’nin ilk milli S/İHA sistemlerinin ve ilk milli insansız savaş uçağımız Bayraktar KIZILELMA'nın mimarı olan Selçuk Bayraktar, 1979 İstanbul-Sarıyer’de doğmuştur.


 

1997'de Robert Kolej'den mezun olduktan sonra 2002'ye kadar İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini sürdürmüştür. University of Pennsylvania (UPenn) Elektrik Mühendisliği Bölümünde 2002-2004 yılları arasında yüksek lisans eğitimini tamamlamış, dünyada ilk kez İHA formasyon uçuşları ve robot koordinasyonu üzerine önemli çalışmalarda bulunmuştur. MIT'de yüksek lisans-doktora eğitimi alırken insansız helikopter sistemlerinin otomatik uçuş kontrol algoritmaları üzerine çalışmış, 2006'da ikinci yüksek lisansını tamamlamıştır. 2007'de Türkiye'ye dönerek Baykar'da insansız hava aracı teknolojileri geliştirme faaliyetlerini sürdürmüştür.

 


2007’den beri Baykar’ın Teknoloji Liderliği (CTO) görevini yürüten Selçuk Bayraktar, 2021’den itibaren Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Baykar bünyesinde milli ve özgün olarak geliştirilen İHA sistemlerinin aviyonik sistem mimarisi, uçuş kontrol, seyrüsefer algoritmalarının geliştirilmesi, sistem kinematiği ve dinamikleri, elektronik donanım ve gömülü yazılım geliştirme vb. konularda çalışmaktadır.

 


Türkiye’nin ilk milli İHA’sı olan Bayraktar MİNİ İHA ile 2014’te TSK envanterine giren, dünyada 33 ülkeye ihraç edilen (Ağustos 2024) ve 900 bin başarılı uçuş saatini geride bırakarak sınıfında dünyanın en iyisi olarak gösterilen Bayraktar TB2 S/İHA sistemini geliştiren ekibi yönetmiştir. Türkiye’nin ilk Taarruzi İHA sistemi olan 6 ton kalkış ağırlığına sahip Bayraktar AKINCI TİHA’yı da geliştirerek 2021’de TSK’ya teslim etmiştir. Bayraktar AKINCI TİHA, Ağustos 2024 itibariyle 10 ülkeye ihraç edilmiştir.

 


Türkiye’nin ilk uçan araba prototipi CEZERİ’yi geliştiren ekibin de başında yer almaktadır. Hâlihazırda kısa pistli gemilere iniş-kalkış yapabilecek Bayraktar TB3 SİHA ve Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı projesi olan Bayraktar KIZILELMA’nın geliştirme projelerine liderlik etmektedir. KIZILELMA ilk uçuşunu kamuoyuna açıklanan 2023 yılından önce 14 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirmiştir. Selçuk Bayraktar yönetiminde yürütülen geliştirme çalışmalarında dünya havacılık tarihinde ilk defa gerçekleşen formasyon uçuşlarına imza atılmıştır. Muharip sınıftaki iki insansız hava aracı olan AKINCI Taarruzi İHA ile KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı, dünya havacılık tarihinde ilk kez yapılan yakın kol uçuşlarını birçok kez başarıyla gerçekleştirmiştir. 

 


Fergani adlı teknoloji girişimiyle uzay çalışmaları yürütmektedir. Fergani Uzay Teknolojileri’nde alçak yörünge takım uyduları ile yörünge transfer aracı geliştirme projelerine liderlik etmektedir.

 


Bayraktar, 2019'da başlayan COVID-19 salgınına karşın Türkiye'de yerli yoğun bakım ventilatörü geliştirme faaliyetlerini yönetmiştir. BIOSYS, BAYKAR, ASELSAN ve ARÇELİK'le üretilen solunum cihazı, Türkiye tarafından birçok ülkeye ihraç ve hibe edilmiştir. Kurucusu ve mütevelli heyeti başkanı olduğu CANSAĞLIĞI Vakfı'nda sağlık alanındaki çalışmalarını sürdürmekte olup, genetik, immünoloji ve nadir hastalıklar dâhil birçok alanda bilim insanlarının projelerini desteklemektedir. İnsanlık medeniyetinin serüvenini bir bütün içinde ele alarak kadim değerlerle bugüne ilişkin toplumsal sorunlara çözümler üretilmesini amacıyla kurduğu Kültür ve Medeniyet Vakfı’nın da mütevelli heyeti başkanlığını yürütmektedir.

 


Baykar'ın geliştirdiği Bayraktar TB2 SİHA’ların Karabağ'ın kurtuluşuna katkısı sebebiyle 1 Nisan 2021’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Karabağ Nişanı ile ödüllendirilmiştir. 2022'de ise Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky'nin emriyle Ukrayna Devlet Liyakat Nişanı'na layık görülmüştür.

 


4 Nisan 2023’te Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov tarafından Askeri İş Birliği Madalyası ile taltif edilen Bayraktar, 2 Ekim 2023’te Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı kararıyla ülkeye katkı sağlanan isimlere tevcih edilen Azerbaycan Vatandaşlara Hizmet ve Sosyal İnovasyonlar Devlet Ajansı (ASAN Hizmet) Madalyası ile ödüllendirilmiştir.

 


18 Ekim 2023’te Afrika ülkesi Mali’ye yaptığı katkı ve hizmetlerden dolayı Cumhurbaşkanı Assimi Goita tarafından ülkenin en yüksek nişanı olan Mali Ulusal Nişanı ile taltif edilmiştir.

 


28 Şubat 2024 tarihinde Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi tarafından Ukrayna’nın ulusal güvenlik ile savunmasına ve sıkıyönetim altında savunma kabiliyetinin geliştirilmesine yaptığı önemli katkılardan dolayı “1. Derece Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Nişanı”na layık görülmüştür.

 


Mütevelli heyeti başkanlığını yürüttüğü Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı'nda (T3 Vakfı) milli ve özgün teknoloji geliştirme çalışmalarında rol alabilecek yetenekli gençleri desteklemekte ve eğitim programları düzenlemektedir. Milli Teknoloji Hamlesi vizyonunun öncülüğünü yapan T3 Vakfı, dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji etkinliği olan TEKNOFEST’i düzenlemektedir. Etkisi sınırları aşan TEKNOFEST, 2022 yılında Azerbaycan’da da düzenlenmiştir.

 


Sümeyye Erdoğan Bayraktar ile 2016 yılında evlenen Bayraktar, iki çocuk babasıdır. Hususi pilot lisansına sahiptir. 


 





Haluk Bayraktar Kimdir?


 

1978 yılında İstanbul’da doğan Haluk Bayraktar, 2000 yılında ODTÜ Endüstri Mühendisliği’nden lisans derecesini almıştır. 2002 yılında Columbia Üniversitesi’nde aynı alanda yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde işletme alanında doktora çalışmalarına başlamıştır. Aynı dönemde aile şirketi olan Baykar bünyesinde milli ve özgün insansız hava aracı sistemleri geliştirilmesine yönelik çalışmaların projelendirme aşamalarında mühendislik yöneticiliği görevini yürütmüştür.

 


Haluk Bayraktar ülkemizin envanterine giren ve çok sayıda ülkeye ihraç edilen milli insansız hava aracı platformları Bayraktar Mini İHA, Bayraktar TB2 SİHA, Bayraktar AKINCI TİHA ile Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı olan Bayraktar KIZILELMA ve Bayraktar TB3 SİHA’nın kavramsal tasarım, prototip, test, üretim, iş geliştirme, eğitim aşamaları vb. ürün yaşam döngüsü kapsamında devam eden iş süreçlerinde görev almıştır. Halen Baykar Genel Müdürü olarak görev yapmaktadır.

 


2017 yılında Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) Yönetim Kurulu Başkanı olan Bayraktar, 2018 yılında SAHA İstanbul Savunma ve Havacılık Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine seçilmiştir. Yine 2018 yılında TÜBİTAK Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilen Haluk Bayraktar, bu görevlerine halen devam etmektedir. 

 


Bayraktar, 2019’da başlayan COVID-19 salgınına karşı Türkiye’de yürütülen mücadelenin özel sektör ayağında aktif olarak rol almıştır. Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğü SAHA İstanbul kümelenmesi ile çeşitli projelerin yürütülmesine ön ayak olmuş, bunun yanı sıra Baykar, Aselsan, Biosys ve Arçelik tarafından geliştirilen yerli yoğun bakım solunum cihazı projelerinde görev almıştır. Yerli ve milli imkânlarla üretilen yoğun bakım solunum cihazları bir ay gibi kısa bir sürede Sağlık Bakanlığı’na teslim edilmiştir. Bu cihazlar Türkiye tarafından imkânı olmayan birçok ülkeye hibe ve ihtiyaç duyan ülkelere de ihraç edilmiştir. 

 


5 Ağustos 2020 tarihinde Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin stratejik düzeye ulaşmasında sunduğu katkılardan dolayı Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky tarafından takdim edilen 3. Derece Haklar Nişanı verilmiştir.

 


15 Haziran 2021'de, Bayraktar'a Azerbaycan Cumhuriyetinin toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin sağlanması yönündeki katkılarından dolayı Şuşa ziyareti sırasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Karabağ Nişanı tevcih edilmiştir.

 


14 Eylül 2021 tarihinde devlet şirketi Antonov Uçak Fabrikası (Ukrayna) kuruluşunun 75. yıl dönümüne havacılık endüstrisine sunmuş olduğu katkılardan dolayı Antonov madalyası takdim edilmiştir.

 


23 Ağustos 2022'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski tarafından devletler arası işbirliğinin güçlendirilmesinde önemli kişisel değerler, devlet egemenliğinin desteklenmesi ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, Ukrayna devletinin dünyada popülerleşmesine önemli katkılar sunmasından 1. Derece Devlet Liyakat Nişanı'na layık görülmüştür. Ukrayna devlet tarihinde en üst seviye haklar nişanını almaya layık görülen ilk Türk vatandaşıdır.

 


06 Nisan 2023 tarihinde Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından ustalık, onur ve cesaret madalyasına layık görülmüştür.

 


Burkina Faso'nun barış ve güvenliği, terörle mücadelesine yönelik üstün ve istisnai katkılarından dolayı Burkina Faso Cumhurbaşkanı talimatıyla ülkenin büyük şansölyesi Sem Andre Rock Compaore tarafından 25 Nisan 2023 tarihinde düzenlenen tören ile ülkenin en üst seviye ulusal nişanı olan Ordre de L'etalon Officier madalyası tevcih edilmiştir. 

 


1 Eylül 2023 tarihinde Ukrayna Sınır Muhafızları Komutanlığı tarafından Ukrayna sınırlarının muhafızına yönelik katkılarından dolayı madalya takdim edilmiştir.

 


18 Ekim 2023’te Afrika ülkesi Mali’ye yaptığı katkı ve hizmetlerden dolayı Cumhurbaşkanı Assimi Goita tarafından ülkenin en yüksek nişanı olan Mali Ulusal Nişanı ile ödüllendirilmiştir.

 


28 Ekim 2023’te ise Kırgızistan Cumhuriyeti'ne sağladığı güvenlik ve teknoloji katkısı sebebiyle Cumhurbaşkanı Sadır Caparov tarafından Daneker Devlet Nişanı ile taltif edilmiştir. 

 


Haluk Bayraktar, 6 Kasım 2023’te Kosova Savunma Bakanı Ejup Maqedonci tarafından en üst düzey askeri madalya olan ve ülke tarihinde ilk defa sivil bir kişiye verilen Kosova Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilmiştir. 

 


Haluk Bayraktar 16 Aralık 2023’te Etiyopya'nın ulusal ve hava kuvvetleri kapasitesinin artırılmasına ve geliştirilmesine sunduğu değerli katkılar nedeniyle Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Onur Madalyası'na layık görüldü. Bayraktar’a madalyası Etiyopya Hava Kuvvetleri'nin 88. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde başkent Addis Ababa'da düzenlenen törende Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali'nin huzurunda, Genelkurmay Başkanı Mareşal Birhanu Jula ve Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Yilma Merdasa tarafından takdim edilmiştir.

 


26 Aralık 2023'te Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından "Askeri Kardeşlik Yıldızı Nişanı" ile ödüllendirildi.

 


22 Mayıs 2024 tarihinde Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi tarafından ulusal güvenlik ile savunmasına ve sıkıyönetim altında savunma kabiliyetinin geliştirilmesine yaptığı önemli katkılardan dolayı “1. Derece Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Nişanı”na layık görülmüştür.

 


22 Ağustos 2024 tarihinde Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov tarafından Ukrayna'nın savunma yeteneklerini güçlendirmeye yönelik önemli katkıları nedeniyle madalyaya layık görüldü.


 





Mustafa Rahmi Koç Kimdir?


 

Koç Holding A.Ş. Şeref Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi olan Rahmi Koç, 9 Ekim 1930’da Ankara’da doğdu.

 


Johns Hopkins Üniversitesi’nde (ABD) İşletme eğitimi alan Koç, askerlik hizmetini tamamladıktan sonra çalışma hayatına 1958’de Ankara’da, Otokoç’ta başladı. 1960’ta Koç Topluluğu’nu Ankara’da temsil eden Koç Ticaret’e geçen Rahmi M. Koç, Koç Holding’in Ankara’da bulunan merkezinin 1964 yılında İstanbul’a taşınmasıyla Koç Holding A.Ş. Genel Koordinatörü oldu. Sırasıyla 1970’te İcra Kurulu Başkanlığı, 1975’te Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı ve 1980’de İdare Kurulu Başkanlığı görevlerini yaptı.

 


30 Mart 1984’te merhum Vehbi Koç Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan ayrılınca Başkan seçilen Rahmi M. Koç, görevine emekli olduğu 4 Nisan 2003 yılına kadar devam etti. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı büyük oğlu Mustafa V. Koç’a devreden Rahmi M. Koç, bu tarihten itibaren Yönetim Kurulu üyeliğine devam ederken, Onursal Başkan unvanını aldı.

14872