1. Finans

Startup Yatırım Aşamaları Nelerdir? Yatırım Turuna Nasıl Çıkılır?

Startup Yatırım Aşamaları Nelerdir? Yatırım Turuna Nasıl Çıkılır?
Startup’lar için başlangıç finansmanı veya başlangıç sermayesi, bir girişimcinin yeni bir iş kurmak için kullandığı paradır. Para çeşitli kaynaklardan gelebilir ve çalışanları işe almak, yer kiralamak, envanter satın almak veya bir işletmenin başlamasına yardımcı olan diğer işletme giderleri için kullanılabilir. Peki startup’lar bu yatırımı nereden alabilir ve startup yatırımcı türleri nelerdir?

Startup Yatırımcı Türleri Nelerdir?

Girişiminiz için finansman arıyorsanız, farklı yatırımcı türlerinin neler olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Arkadaşlar ve aile, melek yatırımcılar, hibeler, kitle fonlaması ve VC fonlarından seçim yapabileceğiniz 7 alternatif vardır. Startup yatırımcı türleri aşağıdaki şekildedir:
  1. Kendi Kendine Finansman Sağlama (Bootstrapping)
  2. Arkadaşlar ve Aile
  3. Devlet Yardımları
  4. Kitle Fonlaması
  5. Kuluçka Merkezleri
  6. Melek Yatırımcılar
  7. Girişim Sermayesi Fonları

Startup Yatırım Aşamaları Nelerdir?

Startup yatırım aşamaları aşağıdaki şekildedir:

1. Tohum Öncesi Aşama

Adından da anlaşılacağı gibi, tohum öncesi yatırım, tohum turundan önce gerçekleşen ilk turdur. Daha önce, tohum öncesi finansman, resmi finansman turları arasında listelenmiyordu. Son zamanlarda, yatırım şirketlerinin finansmanın erken aşamalarında artan ilgisi nedeniyle bir finansman turu olarak kabul edildi. Bu yatırım turu arkadaşlar, aile, kurucular, melek yatırımcılar, kuluçka merkezleri ve kitle fonlaması yoluyla güvence altına alınır. Yatırım miktarı genellikle 500.000 $’a kadardır. Bu aşamada, yeni başlayanlar hala araştırma veya geliştirmelerini yapar ve çok azının çalışan bir prototipi olur. Genellikle kurucular, girişimin fikrini ve iş modelini şekillendirmek için rehberlik ararlar.

2. Tohum Aşaması

Tohum yatırım, ilk geleneksel yatırım turudur. Bu tur, melek yatırımcılar, kuluçka merkezleri ve girişim şirketleri tarafından güvence altına alınır. Yatırım miktarı genellikle 2 milyon dolara kadar çıkar. Tohum aşamasında, fonlar genellikle pazar araştırması için kullanılır. Amaç, hedef müşterilerin tercih ve zevklerini belirlemektir. Diğer startuplar için ise ürünlerini piyasaya sunacakları veya bu amaçla geliştirecekleri aşamadır.

3. A Serisi Yatırım

A serisi, risk sermayesi aşamasında gerçekleşen ilk finansman turu olarak kabul edilir. Bu yatırım turu, risk sermayesi fonları tarafından güvence altına alınır. Bu turdaki yatırım miktarı 500 bin dolardan başlar. Bu aşamada ürün ve hizmetin hazır olması gerekir. Başlangıç, güvenilir bir gelir akışı sağlayan bir müşteri tabanına sahip olmaktır. Bu finansman turunda uzun vadeli bir anlaşma sağlamak çok önemlidir.

4. B Serisi Yatırım

B serisi turu, girişimin genişleme aşamasındaki yatırımdır. Bu yatırım turu, risk sermayesi fonları ve özel sermaye fonları tarafından güvence altına alınır. Bu turdaki yatırım miktarı 2 milyon dolardan başlar. Bu aşamada, başlangıç, ölçeklendirmek ve bir sonraki seviyeye geçmek için finansmana ihtiyaç duyar.

5. C Serisi Yatırım

Genel olarak, bir C serisi yatırım, yeni başlayanlar için son finansman turudur. D serisini yükselten şirketlerin yüzdesi %5’in altında ve dolayısıyla sonraki aşamalara (E, F veya G) gidenler için yüzde daha düşüktür. Bu yatırım turu, risk sermayesi fonları, stratejik yatırımcılar, riskten korunma fonları ve özel sermaye fonları tarafından güvence altına alınır. Yatırım tutarı 10 milyon ile 30 milyon dolar arasındadır. C serisinde firma genellikle yenilikler yapar ve yeni ürünlerle yatırımcıların karşısına çıkar ve yeni pazarları hedefler. Bu aşamada şirket, stratejik amaçlarla başka bir girişimi de satın alabilir.

6. D Serisi Yatırım

Bir D serisi finansman genellikle şirketin daha düşük bir değerlemeye sahip olduğu anlamına gelebilir, çünkü bu tur gerçekleştiğinde, şirketin C serisi ile hedeflerine ulaşamadığı anlamına gelir.

7. E Serisi Yatırım

E serisi turu gerçekleştiğinde, genellikle D serisi finansmanın şirketin sermaye ihtiyaçlarını karşılaması için yeterli olmadığı anlamına gelir. Aynı zamanda çok kötü bir göstergedir. Bu yatırım turu, şirketin kendi sermayesini üretemediği ancak hala hayatta kalma mücadelesi verdiği zaman gerçekleşir.

8. F/G Serisi Yatırım

F / G finansmanı serisinden geçen bir işletme görmek gerçekten nadirdir, ancak mümkündür. Bununla birlikte, bazı dikkate değer şirketlerin bu finansman turlarından geçtiğini bilmeniz önemlidir.

9. Halka Arz

İlk halka arz, bir girişimin geçebileceği finansmanın son aşamasıdır. Şirketin hisselerini kurumsal veya bireysel kamu yatırımcılarına satarak özelden kamuya geçiş yapmak istediğinde ortaya çıkar. Dezavantajlarına rağmen, bir halka arz, bir şirkete daha fazla tanınma ve borsada işlem gören şirketlere borç vermeye daha istekli bankalardan daha yüksek kredi alma şansı gibi birçok fayda sağlar. Şirket, yalnızca daha fazla potansiyel yatırımcıdan fon sağlama olanaklarını artırmakla kalmaz, aynı zamanda kamu, şirkete özel yatırımcılardan daha cömertçe değer verebilir. Diğer bir avantaj ise, borsaya kote olmanın, kuruculara varlıklarının bir kısmını tasfiye etme fırsatı sunmasıdır. Her finansman turu şirket için yeni bir fırsat sunar, ancak aynı zamanda öz sermayesini ve değerlemesini azaltabilir.

Startup Yatırım Turuna Nasıl Çıkılır?

Girişiminizi finanse etmek için aşağıdaki beş adımı izleyebilirsiniz:

1. Ne kadar finansmana ihtiyacınız olduğunu belirleyin

Tek seferlik büyük bir satın alma işlemini finanse etmek istiyorsanız, ticari kredi kartı doğru hareket olabilir. Önemli bir sermaye arıyorsanız, bir yatırımcı daha mantıklı olabilir. Başvuru göndermeye veya ağınıza ulaşmaya başlamadan önce ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu hesaplayarak işe başlayın.

2. Bir iş planı yazın

Birçok finansman sağlayan ve potansiyel yatırımcı bir iş planına ihtiyaç duyar. Bu yüzden iş planınız, diğer şeylerin yanı sıra iş modelinizi, finansman ihtiyaçlarınızı ve nasıl kâr elde etmeyi planladığınızı özetlemelidir.

3. Önemli belgeleri derleyin

Bunlar, ticari ve kişisel vergi beyannamelerini, banka hesap özetlerini, ticari mali tablolar ve işinizle ilgili tüm yasal belgeleri (ana sözleşme, ticari kiralama veya kar ve zarar beyanı gibi) içerebilir.

4. Hangi tür finansmanın sizin için uygun olduğuna karar verin

İşletmeniz için hangi türün en iyi olduğunu anladığınızdan emin olmak için araştırma yapın ve ardından uygulamalarınızı buna göre hedefleyin.

5. Geri ödeyebileceğinizden emin olun

Ödünç aldığınız parayı ödünç almadan önce nasıl geri ödeyeceğiniz konusunda bir plan yapın. Bir işletme kredisi hesaplayıcısı veya kredi kartı ödeme hesaplayıcısı kullanmak, ödemelerinizi tahmin etmenize ve bütçenize uymasını sağlamanıza yardımcı olabilir.

Startup Yatırımı İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Tohum yatırım nedir?

Tohum yatırımı arayan işletmeler, ürünleri için bir pazar ihtiyacını kanıtlamış şirketlerdir. Sadece o ürünü piyasaya sürmek ve endüstrilerinde bir yer edinmek için paraya ihtiyaç duyarlar. Tohum yatırımının en büyük ayırt edici özelliklerinden biri, tohum yatırımcılarının kredi vermemesidir. İşletmenin geleceğinden bir pay beklerler. Tohum yatırımı toplamaya başlayan girişimciler, işlerinin bir kısmını yatırımcıya devretme konusunda rahat olmalıdırlar. Girişimcilerin zaten birikimleri yoksa, bir tohum turuna bakmaları gerekir, aksi takdirde girişimlerinin hiç şansı kalmaz.

2. Yatırım nasıl alınır?

Eğer bir girişimciyseniz, yatırım almanın farklı yolları vardır. Melek yatırımcılar, banka kredileri, devlet destekleri ve kuluçka merkezleri gibi startup yatırımcı türlerinden destek alabilirsiniz.

3. Yatırım turu nedir?

Yatırım turu, işinizi büyütmek için farklı türdeki yatırımcılardan elde ettiğiniz paradır. Girişiminizin gelişim aşamasına bağlı olarak tohum öncesi aşama, tohum, seri A, B, C vb. şekilde bir yatırım turuna girebilirsiniz.

4. Yatırım almak ne demek?

Startup’ların işlerini büyütmek ve geliştirmek için yatırım turlarına katılması sonucu aldıkları finansmandır.
10923