1. Ekonomi

Şubat Ayında İhracat Rekoru: Cumhuriyet Tarihinin Zirvesine Ulaşıldı

Şubat Ayında İhracat Rekoru: Cumhuriyet Tarihinin Zirvesine Ulaşıldı

Şubat Ayında İhracat Rekoru: Cumhuriyet Tarihinin Zirvesine Ulaşıldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, şubat ayında gerçekleştirilen ihracatın cumhuriyet tarihindeki en yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı. Bu bilgi, Adıyaman'da düzenlenen bir programda, Bakan Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe tarafından paylaşıldı. Bakan Bolat'a göre, şubat ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %13,6 artışla 21 milyar 86 milyon dolara yükseldi. İthalat ise %8,5 azalarak 28 milyar 87 milyon dolara düştü, dış ticaret açığı da %42,3 azalarak 7 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı %75,1'e çıkarken, yıllıklandırılmış ihracat 258,7 milyar dolar, ithalat ise 351,8 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı, mayıs ayında 122 milyar dolardan şubat ayında 93 milyar dolara düşürüldü.

 

Bakan Bolat ve Gültepe'nin açıklamalarına göre, şubat ayında 21,1 milyar dolarla yeni bir ihracat rekoru kırıldı. Geçtiğimiz yıl meydana gelen iki büyük depremden etkilenen 11 il, bu yılın ilk iki ayında toplamda 19 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi, Adıyaman ise yaklaşık 10 milyon dolar ihracatla geçen yılın şubat ayındaki hacmini aştı.

 

Gültepe, Türkiye'nin şubat ayı ihracat performansının özellikle otomotiv, kimya, hazır giyim, çelik ve elektrik elektronik sektörlerinde güçlü olduğunu belirtti. Toplamda 27 sektörden 20'si ihracatını artırdı. Ayrıca, 81 ilden 64'ü ihracatını artırırken, bin 388 firma ilk kez ihracat yaptı. En çok ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Almanya, ABD, İtalya, Irak ve Birleşik Krallık oldu. Euro/dolar paritesinin ihracata pozitif etkisi sürerken, birim ihracat değeri 1,43 dolar olarak kaydedildi.

 

Gültepe, Türkiye ekonomisinin 2023'te %4,5 büyümesinin ve Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın ilk kez bir trilyon doları aşmasının büyük bir başarı olduğunu vurguladı. İhracatın ekonomik büyümeye katkısının artırılması ve küresel pazarlardaki değişimlere uyum sağlamak amacıyla TİM-İhracat Pazar Monitörü (TİM-İPM) hazırlandı, böylece firmalar pazarlardaki en güncel verilere hızlıca ulaşabilecek.

 

13700