1. Genel

Türkiye’nin En Güzel Dalış Noktaları

Türkiye’nin En Güzel Dalış Noktaları

Türkiye’nin En Güzel Dalış Noktaları

türkiye'nin en güzel dalış alanları
türkiye'nin en güzel dalış alanları

İlk dalışını daha henüz 6 yaşında gerçekleştirmiş biri olarak söyleyebilirim ki bu yazıya başlamak bile beni bir hayli heyecanlandırıyor. Söz konusu dalış noktaları olunca Türkiye’nin adeta bir cennet olduğunu söyleyebiliriz. Marmara bölgesinden Ege’ye, Ege’den Akdeniz’e danış konusunda seçeneğin bol olduğu Türkiye’nin En Güzel Dalış Noktaları yazımıza hoş geldiniz! Daha önce hiç dalış yapmadıysanız umarız yazımız size ilham olur, 2019’da hayatınıza yeni deneyimler katabilirsiniz.

Dalış noktalarından herhangi birine giderseniz bizimle fotoğraflarınızı paylaşmayı unutmayın.  Hazırsak derin bir nefes sonrası lebiderya denize balıklama atlayarak yazımıza başlıyoruz!

1. Hatay/ Samandağ/ Kel Dağı

Türkiye’nin (hatta Doğu Akdeniz’in) Kızıldeniz’i olarak bilinen Samandağ, adını yeterince duyuramamış olsa da, sualtı zenginliği açısından Türkiye’de 1 numaraya yerleşmiş konumdadır. Sualtı zenginliğine ek olarak dünyanın en uzun 10.plajı olan Samandağ Süveyş kanalına olan yakınlığından ötürü göçmen balıkların en çok görüldüğü yerlerden de biridir.

Türkiye’de sualtı çeşitliliğinin en çok görüldüğü bu bölgeye gelmek ve kendi gözleriyle köpek balığı, manta gibi canlıları görmek isteyenlerin kesinlikle bu dalış rotasına uğramasını öneririz.

2.seviye ve üzeri dalgıçlar için uygun olan bu dalış rotası 12 ay dalış imkanı sunar. Bunun sebebi su sıcaklığının yılın en soğuk dönemlerinde bile 19 derecenin altına düşmemesidir. Yaz kış dalış yapmayı sevenlerin bir numaralı tercihlerinden olan Samandağ görüş mesafesinin oldukça yüksek olduğu bölgelerden de biridir.

Samandağ vatoz tarlalarıyla ünlüdür. Denizin dibinin kumlu olmasından dolayı onlarca vatozu bir arada görebilmenizi sağlar. Bölge de 7 farklı vatoz türü yaşar ve vatozlar Samandağ bölgesini Ekim-Kasım aylarında çiftleşmek için kullanırlar.

Samandağ hakkında belki de olumsuz yorum yapacağımız tek nokta bölgede zaman zaman yerli halk tarafından yapılan dinamitle avcılıktır. Dinamit patlamasının sualtından bile hissedildiği söylenir.

Samandağ’a Ulaşım

Türkiye’nin en iyi dalış noktalarından biri olan Samandağ’a ulaşım genellikle Hatay üzerinden yapılır. Dalış noktası olarak Samandağ’ı tercih edecekler uçak ile Hataya geldikten sonra otobüsle Samandağ’a ulaşabilirler. İstanbul-Samandağ arası 1142 km’dir. Araba ve otobüs yolculuğu fazla uzun süreceğinden uçak en pratik ve kolay seçeneklerdendir. Yolunuzu Samandağ’a çevirecekseniz burada sevdiğimiz bir dalış okulunun ismi ve konaklayabileceğiniz otel ismini  de yazımıza ekliyoruz!

2. Kaş/ Uçanbalık Bankosu/ Flaying Fish

Türkiye'nin en güzel dalış noktaları - kaş
Türkiye’nin en güzel dalış noktaları – kaş

Kaş doğumlu biri olarak bu yazıya Kaş’ı eklemenin guru verici olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Su altı yapısıyla Türkiye’nin en güzel, en gözde yerlerinden biridir Kaş. İster dalış için gelmiş olun, ister deniz tatili Kaş’ın suyunu sevmeyenine rastlamak çok zordur!

Gelelim Kaş’ta dalış mevzusuna! Flying Fish Kaş’a gelen bütün dalıcıların gönlünü fetheden bir dalış noktasıdır. Bu dalış noktası ismini 2. Dünya Savaşı sırasında Meis’i bombalarken uçaksavar ateşiyle düşürülmüş bir savaş uçağından alır. Savaş uçağının kalıntılarına 55 ila 71 metre derinlikte rastlamak mümkündür. Bu batığa dalış deneyimli dalgıçlar tarafından gerçekleşir ve kimi zaman denizdeki sert akıntı dalışı engeller.

Aynı Samandağ gibi dalışın 12 ay boyunca devam ettiği rotalardan biri de Kaş’tır. Suyun sıcaklığı kış aylarında 17-18 derece olur ve bu dalış noktasında avcı balıkları bir hayli çok görülür.

Türkiye’nin En Popüler Dalış Noktası Kaş’a Ulaşım

Kaş’a İstanbul’dan ortalama 14 saat süren bir yolculukla veya Antalya ve Dalaman üzerinden gerçekleşen bir uçuşla ulaşım sağlamak mümkündür. Eğer yolunuzu Kaş’a çevirecekseniz aşağıda listelediğimiz dalış okulunu ve konaklamayı kesinlikle öneririz!

3. Fethiye/ Afkule

türkiye'deki en güzel dalış noktaları - fethiye
türkiye’deki en güzel dalış noktaları – fethiye

Fethiye’nin en gözde dalış noktalarından biri Afkule’dir! Yine ileri seviye dalgıçlar için uygun olan bu dalış noktasında bizi muhteşem bir mağara karşılar. Mağaranın dibi 27 metredir ve dibe indikçe karşımıza farklı türlerde mercanlar çıkar. Mağaranın hemen yanındaki “Türk Hamamı”nda derinlik 10 metredir. Fethiye’de su sıcaklığı en düşük 18 derece olduğu için yine yaz kış dalışa uygun bölgelerden biridir.

Dalış kadar sualtı fotoğrafçılığını sevenler için Fethiye’de yanlarında sualtı kameralarını bulundurmalarını öneririm zira sualtı fotoğrafları çekmek için muazzam yerlerden biridir.

Afkule’ye Ulaşım

Afkule’ye ulaşım yine Dalaman üzerinden gerçekleşir. Uçak ile Dalaman’a geldikten sonra Dalaman-Fethiye arası ulaşım için Havaşları tercih edebilirsiniz. Dalaman-Fethiye arası ortalama 45 kmdir. Havaş fiyatları ise 17.50 TL’dir.

  • Dalış Okulu: Elite Diving Center/ https://www.elitedivingcentre.com
  • Konaklama: Orka Boutique/ http://www.orkaboutique.com

4. Çanakkale/ Saros/ Lundy Batığı

Türkiye’nin en güzel dalış noktaları listemizin sıradaki konuğu onlarca batığa sahip Çanakkale Boğazı ve Saros Körfezi! 1. Dünya Savaşı’nın dönüm noktasının yaşandığı Çanakkale Boğazı’nda savaş döneminde batmış 33 batık bulunmaktadır. Bu batıkların bazılarının etrafında patlamamış top mermilere rastlamak mümkündür. Batıklardan çoğu şiddetli akıntı ve diğer çevre koşulları nedeniyle tahrip olmuş fakat aradan 103 yıl geçmesine rağmen çoğu batık aynı şekilde kendini korumayı başarmıştır.

Kendini korumayı başarmış batıklardan biri de Lundy batığıdır! Lundy batığı rahat ve güvenli dalış yapmak isteyen herkesin tercih edebileceği bir dalış noktasıdır. 28 metrede başlayan bu batık çok fazla canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Batığın etrafında bulunan kumluk alanda çeşitli cephaneler görmek mümkündür. Geminin üstündeki tahtalar çürüdüğü için geminin içerisinde rahatlıkla girmek ve sualtında muazzam fotoğraflar çekmek mümkündür. Lundy batığını görmek isteyenler için aşağıya bir video bırakıyorum:

Çanakkale su sıcaklığı nedeniyle Kaş, Fethiye ve Hatay’ın aksine daha zorlu bir dalış noktasıdır. 9-10 dereceleri gören Çanakkale’de kışın kuru elbise olmadan dalış yapmak imkansızdır. Kışın dalış zorlu olsa da yazın tüm dalış meraklıları için kapıları açıktır. 

Dipnot: Sualtı belgesellerine meraklı olanlar Savaş Karakaş’ın bu bölge hakkında çektiği belgesellere göz atabilir.

5. Bodrum/ Büyük Resif

Türkiye'nin en güzel dalış noktaları - Bodrum
Türkiye’nin en güzel dalış noktaları – Bodrum

Bu dalış bölgesi Kızıldeniz göçmenlerine ev sahipliği yapan ve aynı zamanda Ege bölgesindeki bütün sualtı canlılarını bir arada görebileceğiniz bir dalış noktasıdır. Dalışa yeni başlamış dalgıçlar içinde oldukça uygundur.  Dalışlar 4 metreden başlayarak 32-36 metrelere kadar gitmektedir. Bodrum 12 ay dalış severlere açıktır olsa da kışın su sıcaklığı 14-15 derecelere düşebilir.

Türkiye’nin en iyi dalış noktalarından biri olan Bodrum’da, ayrıca resif dalışı, Delikli Mağara dalışı , batık  dalışı yapabileceğiniz mevkiler mevcut.

Bodrum’a Ulaşım:

Bodruma ulaşım için otobüs seferlerini veya kış aylarında seferleri bir nebze azalsa da uçakları tercih edebilirsiniz.

6. İzmir/ Karaburun/ 9  Eyül ve Alabey Batığı

türkiye'deki en güzel dalış noktaları - karaburun
türkiye’deki en güzel dalış noktaları – karaburun

İzmirli’lerin sıkça tercih ettiği Karaburun sualtı yapısıyla sıkça tercih edilen bir dalış noktasıdır. Eğitim dalışları için sıkça tercih edilen Karaburun’un su sıcaklığı kışın 12-13 dereceleri bulduğundan dalmaya pek elverişli olmasa da dalış merkezleri tüm yıl boyunca açıktır. Burada genelde dalışlar bot dalışı olarak yapılır.

2016 yılında 9 Eylül ve Alabey adında iki vapurun ‘Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi’ kapsamında batırıldığını biliyor muydunuz? Bu batıklar şu anda bir çok canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Karaburun bölgesinde özellikle ahtapotlar yoğun olarak görülebilmekte fakat akıntı nedeniyle görüş mesafesi zaman zaman kısalmaktadır.

Karaburun’a Ulaşım

Karaburun’a ulaşım için en kolay yol İzmir’dir. İzmir- Karaburun arası yaklaşık 1.30 saat sürer.

  • Dalış Okulu: Bluegate Dalış Merkezi
  • Konaklama: Rota Butik Otel/ http://rota-butik-hotel.karaburun.hotels-tr.net/tr/

7. Kaş/ Kanyon-Dimitri(Pamuk) Batığı

Türkiye’nin en güzel dalış noktaları listesinde son sırayı herkesin gönlünde taht kurmuş ve vazgeçilmez bir Kaş klasiği ile yapıyoruz. Dip yapısıyla buraya dalanları kendine hayran bırakan Kanyon’u bilmeyen yoktur herhalde. Kanyondaki yarıktan aşağıya doğru süzülme hissinin tarifi yok, öyle değil mi?

Buradaki dalış noktası iki ada arasında kalıyor. Sığ bir boğazdan geçip Kanyon’un girişine ulaşıyorsunuz. Derinliği 20 metre olan iki davarın arasında aşağıya doğru süzülürken Kanyon’un duvarlarda göremediğimiz minik dostlarımızı rahatsız etmemeye özen gösteriyoruz. Kanyon’un içine doğru girdiğinizde karşınıza dar bir mağara çıkıyor. Mağarada kırmızı karidesleri görmek mümkün olduğundan yanınızda fener bulundurmanız sizin açınızdan çok daha rahat olacaktır.

Kaş’taki Kanyon dalışı üzerine kısa bir video izleyebilirsiniz(Müzik biraz kötü sesini kısabilirsiniz)

Zaman zaman nesli tükenmekte olan ve dünyada sadece 600-700 tane kalmış olan Akdeniz fokunun ne yazık ki burada avlandığından ve sezonun yüksek dönemlerde balıktan çok dalgıç gördüğümüz bir dalış noktası olduğunu belirtelim.

Bu bölgeye adını veren Dimitri (Pamuk) Batığının hikayesi 1968’lere dayanır. Dimitri 1968 yılında adalara vurmuş pamuk taşıyan bir yük gemisidir. Adalara vurduktan sonra dinamitlerle patlatılmış bu geminin parçalarını teknelerin altında 5 metrelerde görmek mümkün olsa da parçaların büyük bir kısmı duvarların hemen ilerisindedir. 27-42 metre arasında bulunan bu batığın etrafında orfoz ve aslan balıkları gibi canlıları görmek mümkündür. Batık çok eski olduğundan fazla yaklaşmamakta yarar var olduğunu söylemeden geçmeyelim. Kaş’tan ayrılmadan önce burada bir kere dalış yapmanızı kesinlikle tavsiye ederiz!

türkiye'deki en iyi dalış noktaları

Türkiye’nin En Güzel Dalış Noktaları yazımızın sonuna geliyoruz. Türkiye’nin dalış konusunda ne kadar zengin ve bol kaynaklı bir ülke olduğunu umarım yeterince gösterebilmişizdir. Denizlerde kaybolmak, suda daha özgür hissetmek ve kendini doğa ve canlılara iç içe hissetmek isteyenlere dalışı kesinlikle tavsiye ederiz.

Yazıyı bitirmeden önce hepimizin aklında bulunması gereken bir noktaya da değinelim. Sualtında hiçbir hayvana dokunmamalı, onları beslememeli, kendi yaşam alanlarına saygı duymalı ve turistik dalış noktalarında dalan turistlerle balıkların iyi anlaşmasını sağlayan yem ve mamaların yanlış bir tutumun parçası olduğunu hatırlatmalıyız.

Dalış yaparken içinde yaşadığımız ve her türlü imkanından yararlandığımız doğaya saygı duymalı unutmayım! Tüm dalgıçları ve dalgıç adayların bu hissi bir gün deneyimlemesi dileğiyle…

8924