Steve Jobs Kimdir?

Steve Jobs

 

24 Şubat 1955’te San Francisco’da doğan Steve Jobs’un yaşam hikayesinin başlangıcı biraz hüzünlü. Annesi Joanne Schieble ve babası Suriye asıllı Abdulfattah ‘John’ Jandali üniversite öğrencisiyken tanışır ve bu birliktelikten Steve dünyaya gelir. Ama çift, evli olmadıkları gerekçesiyle minik Steve’i evlatlık vermek zorunda kalır. Kısa bir zaman sonra evlenen çiftin bir de kız çocukları olur.


Baba Jandali, oğlunun, parasının peşinde olduğunu düşünmemesi için onu arayamadığını, bunu onun yapması gerektiğini düşündüğünü belirtmiş. İlk adımı oğlundan bekleyen Jandali,  Steve Jobs’tan böyle bir yaklaşım görememiştir. Buna nazaran Steve Jobs, biyolojik kızkardeşi Mona Simpson ile son derece iyi anlaşıyor. Evlilik dışı doğan ve evlatlık olarak verilen Steve’in onu yetiştiren anne ve babası Clara-Paul Jobs, San Francisco yakınlarında Santa Clara’da yaşayan bir çiftçi aile idi.



1972 yılında Portland, Oregon’daki Reed Üniversitesi’ne kayıt yaptıran Jobs, akademik hayatın kendisine göre olmadığını düşündü ve yaşadığı uyum sorunları sebebiyle birinci dönem sonunda okulu bıraktı. Video oyunları yapan Atari isimli bir şirkette teknisyen olarak işe başlayan Jobs’un Ev Yapımı Bilgisayar Kulübü (Homebrew Computer Club) ile tanışması da o yıllara denk geliyor. 


Hewlett-Packard’da hesap makineleri üzerinde çalışmalar yürüten Steve Wozniak ile yolları kesişen Jobs için kader ağlarını örmeye başlamıştı. Birlikte çalışmaya başladılar. Bir gün Wozniak, Steve’in evlerinin garajında bir anakart üretti ve bu anakart klavyede basılan harfi monitöre yansıttı. İşte kırılma noktası burada başladı. Bu çok önemli bir ilkti. Hem de tüm dünya için!



İniş Çıkışlarla Dolu Bir Hayat


Dünya devi Apple 1 Nisan 1976’da kuruldu. Üçüncü ortakları Ron Wayne bu ekipten ayrıldı. Wozniak tarafından yaratılan Apple I, 666.66 dolardan satışa sunuldu. Jobs bu işbirliği için kaynak yaratmak ve ürünün pazarlamasını yapmakla yükümlüydü. Başlangıçtaki kaynağı yaratabilmek için Steve Jobs minibüsünü 250 dolar, Wozniak ise hesap makinesini 500 dolar karşılığında elden çıkardı.


İki ortağın geliştirdiği model daha çok mühendisler ve bilgisayarla ilgilenenlerin dikkatini çekti. Bu modelin kullanılabilmesi için klavye ve monitörün birbirine bağlanması gerekiyordu. Apple 1977’de şirketleştirildi. Dünyanın ilk kullanıcı dostu ve aynı zamanda kişisel bilgisayarı olan Apple II piyasaya çıkarıldı. Şirketin gelirleri artık 1 milyon dolara ulaşmıştı.


Takvimler Aralık 1980’i gösterdiğinde Apple Computer halka arz edildi ve yüksek değerlerle piyasaya adım attı. Apple Computer Apple III aynı yıl piyasaya sürüldü ancak bir önceki model kadar ilgi göremedi. Pepsi CEO’su John Sculley’in Apple için iyi bir yönetici olacağını öngören Jobs’un onu şu sözlerle ikna ettiği söyleniyor: “Ömrünün sonuna kadar şekerli su mu satmak istiyorsun yoksa dünyayı değiştirmek mi?”


Steve Jobs 1985’te şirkette çıkan bir münakaşada, işe aldığı Sculley tarafından kovuldu. Kendi şirketinden kovulan başarılı girişimci NeXT Computer'ı kurdu. Ama ne yazık ki ticari anlamda bir başarı elde edemedi. 1996’da Apple, Jobs’u kendi kurduğu şirkete geri almak için NeXT’i satın aldı ve 1997’de Apple’in geçici CEO’su olarak Jobs’u atadı. Bu dönemde piyasaya sürülen iMac ile satış grafikleri gözle görülür şekilde arttı. Steve Jobs Apple’da yılda 1 dolar karşılığında birkaç sene çalıştı ve En Düşük Maaşlı CEO unvanını alarak Guiness Dünya Rekorları listesine girdi.


Mac OS X, İos, iPhone, iPad, iMac, MacBook gibi ileri teknoloji ürünler ile şirketi daha ileri bir noktaya taşıyan Jobs, şirketin marka değerini de yükseltmiş oldu. 25 Ağustos 2011’de sağlık problemleri yüzünden Apple Computer’daki CEO’luk görevinden istifa etti.   Başarılı girişimci 2004’te kanser tedavisi görmeye başladı. 2009’da karaciğer nakli yapılan Steve Jobs 5 Ekim 2011’de hayata gözlerini yumdu.